Lidt informationer om den Islandske Fårehunds oprindelse samt arbejdsegenskaber.

Om racen

Den Islandske Fårehund er en glad og kærlig familie- og brugshund.
 
Den knytter sig tæt til sin familie og vil helst være med overalt. Det er samtidig en stor glæde at have sin hund med til mange aktiviteter, da racen fra naturens side er meget lydig og let at samarbejde med, og dens udprægede flokinstinkt gør, at den altid orienterer sig mod sin familie og sine omgivelser. Den elsker at deltage ligeværdigt i familiens aktiviteter. Med en Islandsk Fårehund har man en meget trofast og kærlig ven.
 
Islandske Fårehunde er meget venlige overfor både mennesker og andre dyr og er glade for børn. Den er livlig og aktiv udendørs, går gerne med på havearbejde, spiller fodbold med børnene i haven, hjælper til med arbejdet på gården, følger med familien på gåture og bjergvandringer, men tilpasser sig og lægger sig på gulvet, når familien er i ro og slapper af.
 
En islandsk fårehund sørger gerne for fodvarmen. Du vil finde den liggende ved din side og gerne helt oven på dine fødder:) Den Islandske Fårehund er en hund med et udpræget flokinstinkt, og derfor skal man også lære den fra start af at være alene. Den kan som andre hunderacer lære at være alene hjemme, men den vil ikke trives med et liv, hvor den ligger hen i et hjørne eller på sofaen 8-9 timer om dagen.
 
Islandske fårehunde er hyrdehunde med et udpræget instinkt for at være en del af sin flok og tage del i de aktiviteter, der foregår, og det er fra naturens side en aktiv hund, som vil blive trist og ked af det, hvis den ikke får mulighed for at bruge sin intelligens og sine evner. Man behøver ikke nødvendigvis at hyrde med sin Islandske Fårehund, men det er en intelligent hund, der har brug for at lære gennem samarbejde med sine mennesker. Lydighedstræning, Agility, daglige gå- eller løbeture i naturen, hvor den har mulighed for at løbe frit og aktivering gennem leg, børnenes hundekunstner og lignende, vil den elske.
 
Islandske fårehunde hyrder ved at gø, mens de driver flokken, og de har derfor et medfødt instinkt for at gø under arbejdet. Men da det er en meget lærenem og samarbejdsvillig race, kan man sagtnes lære den islandske fårehund gode vaner med hensyn til at gø – det kræver, at man bruger tid med sin hund - fra den er helt lille og løbende følger op. En Islandsk Fårehund skal dog aldrig opdrages hårdt, da den har et blødt og følsomt sind!
 
Vi anbefaler, at man bruger tid til tage et hvalpekursus i DKK eller lignende træningsprogrammer, hvor der anvendes motivation til at opdrage med. Hvalpekurser er et godt grundlag for opbygningen af et livslangt godt samarbejde mellem hund og fører. Det er ligeledes rart for hele familien at tage del i opdragelsen af hunden, da en velopdragen og harmonisk hund vil føle tilfredshed over at kunne være en naturlig del af sin menneskeflok uden at være til besvær.
 
Uhensigtsmæssig gøen og uhensigtsmæssig adfærd skyldes i langt de fleste tilfælde at der ikke er etableret et godt samarbejde mellem hund og fører, og at hunden derved er frustreret.
 
Den Islandske Fårehund er en robust spidshund i mellemstørrelsen. Hundens idealhøjde er 46 for hanhunde og 42 for tæver. Pelsen er tyk, vandtæt og selvrensende, hvilket gør, at en Islandsk Fårehund aldrig lugter af våd hund:) Den kræver heller ikke meget pelspleje, bare man sørger for at få redt den inden dens pels laver "kager". Den Islandske Fårehund er en meget stærk race, som let bliver 14-15 år gammel.
 
Da man på Island gennem flere hundrede år, har lagt større vægt på temperament og brugsegenskaber end på udseendet, har vi i dag en race, som har undgået de fleste arvelige sygdomme. Som mange mellemstore og store hunde kan racen være arveligt disponeret for hofteledsdysplasi (HD). Den islandske fårehund er dog fra naturens side en meget smidig hund, og det er de færreste hunde inden for racen, der får lidelser fra hofterne, selvom de skulle have konstateret middel eller svær hofteledsdysplasi. Det er dog meget vigtigt at tage hensyn til forebyggelsen af hofteledsdysplasi (HD) i avlen, og det er vigtigt at være bevidst om sammensætninger af hunde til parring i forhold til dette. Derudover vil de fleste opdrættere i Danmark i dag anmode hvalpekøbere om, at afkommet bliver HD-fotograferet. Dette er en vigtig information for opdrættere i forhold til at følge racens samlede udvikling og for at kunne arbejde bevidst med forebyggelsen af lidelsen inden for racen. Desuden bliver alle islandske fårehunde, der bruges til avl øjenlyst for at undgå arvelige øjensygdomme. Ligeledes vil de fleste opdrættere ønske at hvalpekøbere lader deres hund øjenlyse og evt. mentalteste, da disse oplysninger om afkommet hjælper opdrættere til at at følge kvaliteten af avlen. Avlsudvalget inden for Islandsk Fårehundeklub gør et stort arbejde for at fastholde sunde og gode hunde. Du kan læse mere om den Islandske fårehunds historie og sundhed på: Islandsk Fårehundeklubs hjemmeside.
John Alkærsig Petersen | Roostvej 7, Roost - 6535 Branderup J, Branderup J - Danmark | Tlf.: 22464704 | john@saelgaeti.dk